Hoe de hulpdiensten alarmeren

Gedreven door zorg

Wegens de Corona-crisis zijn onze diensten gesloten van maandag 16-03-2020 tot en met 06-04-2020! Dank voor uw begrip.

Hoe bel je de hulpdiensten?

Afhankelijk van de toestand van het slachtoffer, moet je beslissen of je hem zelf kan verzorgen dan wel of je gespecialiseerde hulp moet raadplegen.


 • In heel wat situaties (bijvoorbeeld bij een eenvoudige huidwonde, een bloedneus …) kan je het slachtoffer zelf verzorgen en is het niet nodig om verdere hulp in te roepen.
 • In andere gevallen (bijvoorbeeld bij een bijtwonde, bij twijfel over de vaccinatie tegen tetanus …) is het relevant om een arts te raadplegen.
 • Gaat het om een ernstige of levensbedreigende situatie? Alarmeer dan de hulpdiensten via het gratis telefoonnummer 112.
 • Word je geconfronteerd met een verkeersongeval zonder gewonden, een dreigend gevaar of een misdrijf? Vraag dan om dringende politiehulp via het telefoonnummer 101.


Heb je een eerstehulpopleiding gevolgd? Blijf dan best zelf bij het slachtoffer en vraag aan een omstaander om te alarmeren. Als de omstaander ergens anders moet gaan bellen omdat hij geen gsm heeft, vraag dan om nadien terug te keren en verslag uit te brengen van het gesprek. Zo ben je er zeker van dat de alarmering (correct) gebeurd is.


Ben je helemaal alleen? Roep eerst om hulp! Als er niemand komt opdagen, verwittig dan zelf gespecialiseerde hulp.


Als je 112 belt, zeg je naam en geef de volgende informatie:

 • Leg uit waar de hulpdiensten verwacht worden.
  Geef het juiste adres. Vermeld de (deel)gemeente of stad, de straat, het huisnummer of eventuele opvallende herkenningspunten. Zorg ervoor dat de doorgangen vrij zijn. Laat de hulpdiensten opwachten door iemand die hen naar de plaats van het ongeval kan leiden.

 • Beschrijf wat er is gebeurd.
  Over welk soort ongeval gaat het? Zijn er gevaren waarvoor gespecialiseerde hulp nodig is?

 • Vertel wie het slachtoffer is.
  Hoeveel slachtoffers zijn er? Wat is de toestand van het slachtoffer? Wat is er mis? Zijn er specifieke letsels te zien?

AmbuLife

Kasteelstraat 56 Bus 3

9620 Zottegem

Email: secretariaat@ambu-life.be

Telefoon: +32 (0)2 899 49 41

ON: 0502.517.507

IBAN: BE39 7390 1976 0719

Onze partners
recyca_logo

© 2019 | Alle rechten gereserveerd